Här samlar vi info om olika platser i Kroppefjällsområde med kultur och historia
Kroppefjälls Vildmarksområde är belägen på en långsmal högplatå intill den bördiga ‘Dalboslätten’ vid Vänerns västra kust. Med sina branta slutningar och djupa dalar har historiskt sett, Kroppefjäll varit ett fysisk hinder som delat både folk och kultur. Svårigheterna med att transportera varor på och över fjället ledde till att området höll sig fattigare än sin rika granne Dalboslätten. Denna oframkomliga terräng som gjorde den svår exploaterat har samtidigt bevarat dagens relativt orörda natur med saknaden av tät befolkning. Skifferbrytning, träkolstillverkning, lantbruk och skogsbruk har lämnat sina spår men storskalig industri nådde aldrig fram. Idag kan besökarna vara tacksamma för dessa envisa klippor och klyftor som värnat om den rika flora, fauna och slående utsikter.
Stationshuset är en storskalig modell (1:2) av Dals Rostocks gamla järnvägsstation som stod på samma plats 1908–1941. Den gamla Dalslandsbanan, numera järnvägen mellan Oslo och Göteborg, passerar strax intill. Modellen uppfördes år 2000 och visar miljön som den såg ut på 1920–30-talen.
Man kan gå in (takhöjden är 1,44 m) och se väntsalen, expeditionen och stinsens bostad, med halvskaliga möbler, kakelugnar och vedspis.
Nyckel kan lånas i Byxfickans livs, affären som ligger alldeles bredvid, för en kostnad av 60 kr.Guidning kan ordnas.
Dals Rostock var för hundra år sedan ett centrum för Sveriges odling av medicinalväxter till apoteken. Till minne av detta finns örtagården med omkring 250 olika växter, alla med någon form av användning, t.ex medicin, kryddor, textilfibrer och färgning. Lättlästa skyltar berättar om användningen förr och nu.
Vid örtagården finns även en geologisk avdelning med mineraler och bergarter samt en stor damm och en visningsbikupa. Guidade turer kan beställas.
I museet intill finns en apoteksmiljö som visar hur det såg ut kring förra sekelskiftet.
Plantor finns att köpa utanför Kerstins Ateljé.