STÖRSTA NATUROMRÅDET

I SÖDRA SVERIGE

Upplev vildmarken i södra Sverige. Kroppefjälls Vildmarksområde med sina 12 naturreservat ligger i södra Dalsland och är tillgängligt för dig med över 100km markerade vandringsleder.

En plats för avkoppling, reflektion, aktivitet och unik naturupplevelse. Tillbaka till naturen.


Kroppefjälls Vildmarksområde med sina 23.000 ha erbjuder en varierad och unik naturupplevelse som du sent kommer glömma. Här hittar du urskog, fantastiska vyer, små sjöar för dig själv, varierad vandring i olika terräng och ett rikt djurliv.


Det finns allt från lätt till utmanande vandring. Gå den historiska Karl XII:s led, utmana dig själv på Ragnerudsjöns Branter, upplev kulturhistoria på Saedéns runda, besök de 12 reservaten, alla med sin unika växtlighet. Inne på området är det du och naturen, här upplever du lugnet av att komma bort från bebyggelsen och folksamlingar. Vid de olika accesspunkterna hittar du allt från boende, mat, parkering och service.

I dessa naturreservat kan du upptäcka en mängd olika landskap och ekosystem. Från frodiga skogar till bergsplatåer och glittrande sjöar, finns det något för alla smaker. Varje reservat har sina egna unika drag och lockar med sin speciella charm. Området är kuperat och ger dig både en känsla av att vandra i djupa skogar och få uppleva magisk utsikt från bergs platåerna.


Att vara utomhus i skog och natur har en positiv inverkan på vårt välbefinnande. Studier har visat att naturen har en lugnande effekt på sinnet och kan minska stress och ångest. Genom att vistas i naturen kan vi koppla av, återhämta oss och få en känsla av harmoni.


Naturen finns här för dig - Ta hand om naturen som den tar hand om dig.

Kroppefjällsleden är områdets längst led och binder ihop de 12 naturreservaten i Kroppefjälls Vildmarksområde.


Leden är 54km lång


Markering: Lila

Svårighetsgrad: Medel-Utmanande

23.000

HEKTAR

12

RESERVAT

100KM

VANDRINGSLEDER

SJÖAR

& SKOG

4 INFARTER TILL KROPPEFJÄLL


Detta är de 4 infarterna som vi rekommenderar att välja mellan när du vill utforska Kroppefjälls Vildmarksområde

Varför mår du bra av att komma ut i naturen?


1. Stressreducerande miljö:
Naturen har en lugnande effekt på våra sinnen. Ljudet av fågelsång, suset från träden och doften av frisk luft kan hjälpa till att minska stressnivåerna och främja avkoppling. Genom att ge dig en paus från stadens brus och krav kan naturen ge dig möjlighet att återhämta dig och ladda om.

2. Fysisk aktivitet och motion:
Att vandra i naturen är en utmärkt form av fysisk aktivitet. Genom att utforska skogar, berg och vackra landskap kan du samtidigt träna din kropp. Promenader i naturen kan förbättra din kondition, stärka musklerna och öka din energinivå. Det är en hälsosam och rolig aktivitet som passar alla åldrar.

3. Förbättrad mental hälsa:
Forskning visar att att vistas i naturen kan ha positiva effekter på vår mentala hälsa. Naturen kan minska ångest och depression, förbättra koncentrationen och öka kreativiteten. Genom att ge dig en paus från vardagens bekymmer och stimulera dina sinnen kan naturen hjälpa dig att känna dig mer balanserad och harmonisk.

4. Förundran och uppskattning:
Naturen är full av skönhet och underverk som kan väcka vår förundran och uppskattning. Att se en majestätisk solnedgång, vilda djur i deras naturliga miljö eller en frodig skog kan ge oss en känsla av tacksamhet och ödmjukhet inför den naturliga världen. Det kan påminna oss om att vi är en del av något större och ge oss perspektiv på livet.

Att komma ut i naturen och vandra är en investering i ditt välmående. Det ger dig möjlighet att koppla av, träna din kropp, förbättra din mentala hälsa och uppleva naturens skönhet. Så varför inte ge dig själv den gåvan att utforska naturens fördelar? Ta steget ut i det gröna och upptäck en värld av välmående och upplevelser som väntar på dig.